Sağlık

Çocuk sahibi olamayanlara üroloji tavsiyesi

Mora Dergisi (BURSA İGFA)
Üroloji Uzmanı Prof. Dr., spermin testislerde üretilen erkek üreme hücresi olduğunu vurguladı. Dr. Mete Kilciler, “Tıp bilimindeki adı spermatid veya spermatozoon’dur. Çoğul kullanımı gerektiğinde buna spermatozoa denir. Testislerde sperm üretimine spermatogenez denir.”

Sperm hücresi ile vücut hücresi arasındaki genetik farklılığın 23 kromozom içermesi olduğunu kaydeden Prof. Lilciler, “23 kromozomlu dişi yumurtası ile birleştiğinde 46 kromozomlu insanı oluşturacak embriyoyu oluşturuyor. Yumurtayı dölleyen spermde ise milyonlarca sperm yumurtayı döllemek için yarışıyor” diyor. ve en sağlıklısı bunu başarır.Sperm, prostat sıvısı ve vesicula seminalis adı verilen seminal kesecik ile karışarak vücuttan dışarı atılır.Buna meni veya meni denir.Sperm ve meni farklı şeylerdir.Sadece %5’i meni “spermden oluşur. Meninin geri kalan kısmı ise spermi canlı ve hareketli tutan maddeleri içeriyor” dedi.

Üroloji Uzmanı Prof., spermin baş, boyun ve kuyruk olmak üzere üç bölümden oluştuğunu kaydetti. Dr. Mete Kilciler, “Spermin baş kısmında akrozom adı verilen bir şapka bulunur. Bu şapka spermin yumurtaya bağlanarak genetik materyali yumurtanın içine göndermesine yardımcı olur. Spermin baş kısmında ise spermatozoayı oluşturan DNA’lar bulunur. Kromozomlar.Spermin boynunda güç üretimini sağlayan mitokondri bulunur.Spermin kuyruk kısmı spermin hareketliliğini sağlar.Bu sayede sperm önce rahim ağzını geçer, sonra rahim içinden geçerek tuba adı verilen kanala girer. rahim. Kanalın orta kısmında dişi yumurtası ile birleşerek embriyoyu oluşturur. Sperm, kadın genital sisteminde 48 saat kadar canlı kalabilir. Erkek testislerinden birini herhangi bir nedenle kaybederse diğer testis üretebilir. bebek yapmaya yetecek kadar sperm.Doğal olarak çocuk sahibi olabilmek için mililitre sperm başına en az 15 milyon sperm olması gerekir.Ancak tek kriter sayı değildir, spermin hareketliliği ve morfolojisi (şekli) önemlidir. Çocuk sahibi olup olmayacağınızı belirleyen diğer iki kriter. Normal bir spermiogramda spermlerin %50’sinin tamamının hareketli olması ve hareketli spermlerin en az %50’sinin hızlı hareketli olması gerekir. Doğal yolla çocuk sahibi olabilmek için spermlerin en az %4’ünün normal morfolojiye sahip olması gerekir. Çift başlı, büyük başlı, küçük başlı, kalın boyunlu, uzun boyunlu, ince boyunlu, kısa kuyruklu, çift kuyruklu, uzun kuyruklu sperm morfolojisi bozukluklarının en önemlileridir. Spermin sayısını, hareketliliğini ve morfolojisini gösteren teste spermiogram veya sperm sayısı denir. Spermiogramın sayı, hareket ve morfoloji parametreleri Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği rakamların üzerinde olduğunda çocuk olacağı gibi çocuk olmayacağına dair bir kesinlik yoktur. rakamlar bu rakamların altında olduğunda. Sonuç olarak çocuk sahibi olamayan çiftlerde öncelikle erkeği muayene ettirmek daha hızlı, daha kolay ve daha ucuzdur. “Bu nedenle çocuk sahibi olamayan çiftlerin ilk başvuracağı doktor ÜROLOJİ UZMANI olmalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu