Haber

Mehmet Uçum: Milli anayasacılık yeni anayasa anlayışımızın temel ilkelerinden biridir

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, “Milli anayasacılık anlayışı, yeni anayasa anlayışımızın en temel ilkelerinden biridir.” söz konusu.

Kocaeli’de “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye Yüzyılı” temasıyla düzenlenen “Türkiye Sohbetleri” toplantısına katılan Uçum, İsrail’in insanlık dışı saldırılarının üzücü sonuçlar doğurduğunu belirterek, insanlığın binlerce insanından gelen vicdan ve adalet duygusunun olduğunu belirtti. yılların tarihi devreye girdi ve bu zulmü engelledi. Bir şekilde geçilmesini umduğunu söyledi.

Dünyanın dönüştüğüne işaret eden Uçum, “İnsanlığın bu dönemden nasıl çıkacağı ve nereye gideceği çok belirsiz. Dileğimiz adil bir küresel düzene geçiş. Dileğimiz dünyada yeni bir döneme geçiş. İnsanlığın tüm vahşeti, tüm savaşları, tüm yıkımları, açlığı ve sefaletleri geride bıraktığını.” ” dedi.

“Yeni anayasa talebi 36 yıldır gündemden düşmedi”

Her ulusal devletin bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Uçum, şöyle devam etti:

“Anayasa temel olarak devlet-toplum ilişkisi, devlet-birey ilişkisi, devlet-millet ilişkisi, ülke-dünya ilişkisinin ilkelerini belirleyen ana metindir. Mevcut anayasaya bunlar üzerinden baktığımızda 4 sütunda bu anayasanın bu ihtiyaçlar açısından son derece yetersiz ve sorunlu olduğunu görüyoruz.Türkiye 1987’den bu yana Türkiye’de.Yeni ve medeni bir anayasaya ihtiyaç 1982’de belirlendi.1982 Anayasası ilk kez 1982’de değiştirildi. 1987 yılından bu yana geçen 36 yıl boyunca yeni anayasa talebi hiç gündeme gelmemiş, siyasetin, Meclis’in, halkın ve toplumun olağan gündeminde hep yer almış, gündemdeki değeri hiç azalmamıştır. “1982 Anayasasında 1987-2017 yılları arasında toplam 23 değişiklik yapıldı.”

Uçum, devletin maddi ve manevi varlığının korunmasını ve geliştirilmesini sağlayan, tam toprak bağımsızlığının korunmasına ve güçlendirilmesine olanak tanıyan ulusal anayasal yaklaşımın anılması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu:

“Bugün anayasal sistemler milli yaklaşımla kurulmadığı takdirde küresel emperyalizmin oyun alanına dönüşecek ortamlar ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla milli anayasacılık anlayışı, yeni anayasal yaklaşımımızın en temel temellerinden biridir. Her egemen devlet, Hukuk sistemini oluştururken ve uygularken hayatta kalma odaklı bir siyasi hukuk anlayışıyla bakın.Hiçbir egemen devlet, ‘Ben ancak liberal hukuk anlayışıyla kendi hukuk düzenimi oluşturuyorum’ diyemez. “Zaten bunu söylemiyorlar. Bunu yapmayanlar, ulusal devletlerin gücünü zayıflatmaya çalışan, neoliberal hukuk anlayışını diğer ülkelere dayatarak güçlerini devretmeye çalışan stratejiler uyguluyorlar. Bunlara karşı dikkatli olmamız ve güçlü durmamız gerekiyor.”

Uçum, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

“Yeni anayasanın yapımında toplumun katkısı önemli”

Sivil Dayanışma Platformu Başkan Danışmanı ve Lideri Ayhan Oğan da yeni anayasanın hazırlanmasında toplumun katkısının değerli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Beslenme Politikaları Heyeti Üyesi Ahmet Selim Köroğlu, Türkiye Yüzyılı vizyonunun AK Parti’nin veya Cumhur İttifakı’nın değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin vizyon projesi olduğunu belirtti.

Köroğlu, Türkiye’nin her kesiminin, tüm siyasi partilerin, terörle ilgisi olmayan tüm oluşumların bu çerçevede hazırlanacak yeni anayasaya katkıda bulunmalarının değerli olduğunu kaydetti.

Toplantıya AK Parti Kocaeli milletvekilleri Veysal Tipioğlu ve Cemil Yaman, Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

haber-edremit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu